moose

Alces alces

Älgjakt

Det är inte en slump att Jämtlands landskapsdjur är älgen. Älgar har jagats i de jämtländska skogarna ända sedan stenåldern. Att möta Sveriges ”nationaldjur”, skogens konung, en storväxt älgtjur med en krona med 20 taggar är en makalös upplevelse. Att jaga och skjuta älg ger inte bara minnen för livet från jakten tillsammans med jaktkamraterna och bra jakthistorier utan också en frys full med älgkött och en vacker krona att pryda vardagsrumsväggen med.

”Jag smyger tyst och sakta fram i den vackra fjällskogen. Ljudet av ett ståndskall berättar för mig att älgen nu är nära. Vi befinner oss nära ett stort fångstgropsystem som vittnar om att vi är långt ifrån de första att jaga älg i de här trakterna. Med gårdagskvällens jakthistorier och jaktledarens beskrivningar av omgivningen från gårdagskvällen färskt i minnet blir det nu ännu mer tydligt att älgen varit ett av de viktigt villebråd sedan urminnes tider. Jag hör ett skott och ett till. På radion meddelas att en älgkalv är skjuten men att älgkon som setts i närheten kom undan. Jag fokuserar blicken genom kikarsiktet på min älgstudsare…”

Har du åkt bil en längre stäcka i norra Sverige så har du kanske någon gång sett en älg på långt håll genom bilrutan. Kanske har du råkat på en älg när du varit ute och plockat bär eller svamp. Älgar är vanliga i Sverige varför jakten också känns extra rolig och spännande. I Jämtland får du uppleva älgen på nära håll, jaga och skjuta älg.

Vi erbjuder ett flertal olika jaktpaket och jaktresor för erfarna älgjägare och för nybörjare. Kunniga jaktledare och hundförare med stor kunskap om älgjakt planerar och leder jakten för att du och dina jaktkamrater ska få en lyckad jakt på skogens konung.

Fakta om älg

Paket