Bäver

Bäverjakt

Att jaga bäver är en stämningsfull upplevelse. Att glida ut på en spegelblank sjö och sakta och tyst paddla mot en fördämning är i soluppgången är nästintill magiskt. När du får syn på detta smidiga djur i vattenbrynet för första gången förstår du snabbt varför bävern är ett uppskattat villebråd för jägare. Bäverjakt och jaktresor för att jaga bäver arrangeras över hela Jämtland.

”Solen är på väg ner över Dammån, vi glider tyst och till fram över vattnet på jakt efter bäver, två jägare på jakt efter bäver. Vi har lagt ner våra paddlar, strömmen för oss i rätt riktning. Vi får syn på den ståtliga fördämningen på höger strandkant och spänningen stiger även fast vi jagat bäver många gånger förr. Vi lägger till på strandkanten på andra sidan, med fri sikt mot hyddan, kvistar och grenar om vartannat i ett mindre mästerverk. Våra blickar söker efter ingången men konstaterar snabbt att den som vanligtvis ligger under vatten och är svår för oss att se. Men plötsligt dyker ett litet huvud upp i vattenbrynet, ovetandes om faran som väntar på andra strandkanten simmar bävern rakt mot oss. Våra vapen är laddade och vi är redo för bäverjakt. Då bryts tystnaden av kraftfullt ljud, bävern ger ifrån sig en varningssignal och slår ett kraftigt slag med sin fenliknande svans mot vattenytan och dyker. Innan vi hinner blinka är den borta…”

Vi erbjuder ett flertal olika jaktpaket och jaktresor för erfarna bäverjägare och för nybörjare. Metoderna för bäverjakt varierar mellan kanot eller att smyga sig fram i närheten av en hydda och sätta sig på pass för att vänta ut de skygga bävrarna. Bävern var en gång utrotningshotad, men idag finns den i ett relativt stort antal. Våra kunniga jaktledare och med stor kunskap om bäverjakt planerar och leder jakten för att du och dina jaktkamrater ska få en lyckad jakt

Fakta om bäver

Paket